Kształtowanie się tożsamości osobowej i religijnej oraz wartościowania u kleryków na etapie propedeutycznym - Machalski, Jędrzej (My University, 2025)
Głównym tematem pracy jest proces kształtowania się tożsamości osobowej i religijnej oraz wartościowania u kleryków w okresie propedeutycznym. Dodatkowo w rozprawie poruszono także kwestię wpływu osób i czynników na zmiany, jakie seminarzyści zauważyli w sobie w trakcie formacji. Podstawę teoretyczną pracy w części dotyczącej tożsamości stanowiły m.in. koncepcje K. Luyckxa i A. Wieradzkiej-Pilarczyk, a w dalszej części dotyczącej wartości i kryzysu teorie L.M. Rulli, B.J. Soińskiego i Z. Płużek i Z. Kroplewskiego. Badania prowadzono od października 2022 r. do czerwca 2023 r. W badaniu wzięło udział 94 seminarzystów przechodzących formację na etapie propedeutycznym. Średni wiek respondentów wyniósł 21,6 lat. Z grupy 94 osób rozpoczynających formację w ramach etapu propedeutycznego odeszło 28 seminarzystów. Badania wykazały, że zgodnie z teorią K. Luyckxa i A. Wieradzkiej-Pilarczyk tożsamość osobista i religijna może zmieniać się pod wpływem różnych czynników. Kolejnym przedmiotem badań były wartości cenione przez seminarzystów, poczucie ich zmiany oraz faktyczna zmiana wartościowania oraz wpływ czynników indywidualnych i wybranych osób na zmianę w trakcie formacji na etapie propedeutycznym, jaka nastąpiła u respondentów oraz doświadczenie kryzysu w trakcie formacji. Przeprowadzone badanie pozwoliło na wyciągnięcie wielu wniosków i wskazówek dla osób odpowiedzialnych za formację.

The main topic of the work was the process of shaping personal and religious identity and evaluation of seminarians in the propaedeutic period. Additionally, the dissertation also raised the issue of the influence of people and factors on the changes that seminarians noticed in themselves during their formation. The theoretical basis of the work in the part concerning identity was, among others, the concepts of K. Luyckx and A. Wieradzka-Pilarczyk, and in the further part on values and crisis the theories of L.M. Rulli, B.J. Soiński, Z. Płużek and Z. Kroplewski. The research was conducted from October 2022 to June 2023. 94 seminarians undergoing formation at the propaedeutic stage took part in the study. The average age of respondents was 21.6 years. From the group of 94 people who started their formation as part of the propaedeutic stage, 28 seminarians left. Research has shown that, according to the theory of K. Luyckx and A. Wieradzka-Pilarczyk, personal and religious identity may change under the influence of various factors. Another subject of research were the values valued by seminarians, the sense of their change and the actual change in valuations, as well as the influence of individual factors and selected people on the change during formation at the propaedeutic stage that occurred in the respondents and the experience of crisis during formation.
The formation of personal and religious identity and valuations among seminarians in the propaedeutic stage
Wydział Teologiczny
Keywords: tożsamość, religijność, okres propedeutyczny, wartości, kryzys; identity, religiosity, propedeutic period, values, crisis