Dziesięć ,,plag egipskich'' dla demokracji w Egipcie - analiza współczesnych zagrożeń dla demokracji w Egipcie - Wojciechowski, Sebastian (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Celem tekstu jest zaprezentowanie różnorodnych czynników będących utrudnieniem lub zagrożeniem dla współczesnej egipskiej demokracji. Skoncentrowano się przy tym jednak nie tylko na ich krótkiej charakterystyce, ale również próbie systematyzacji dokonanej przy pomocy koncepcji triady czynników antydemokratycznych (TCA), która wskazuje na główne determinanty osłabiające lub wręcz niwelujące procesy demokratyczne zachodzące we współczesnym świecie. W nawiązaniu do publikacji pt. Democration in the Arab World postawiono ponadto następujące pytania badawcze: Czy zagrożenia dla demokracji w Egipcie, rozpatrywane na tle doświadczeń innych państw, są podobne czy też całkowicie odmienne? Jakie są ich główne przyczyny ?.

The current transformation Egypt is experiencing can be analysed in terms of many different research concepts. They provide a more or less exhaustive picture of the individual processes, determinants and events. Whereas many research concepts focus on the issues related to the Arab Spring, democratisation and the transformations the Middle East is undergoing, much less attention is paid to presenting different factors that pose a threat or impede democratisation in Egypt. The article aims to illustrate and systemise these factors. The following questions - corresponding with the book Democration in the Arab World - are asked : to what extent have the above-mentioned factors occurred in Egypt? Do they pose a threat to Egyptian democracy? Can they contribute to diluting the democratic tendencies in Egypt further in the future?
,,10 Plagues of Egypt" - Analysis of Contemporary Threats to Egiptian Democracy