Budowa wizerunku Pierwszego w świetle „literatury faktu” i „scripted docu” - Walecka-Rynduch, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2016)
Specyfika w kreowaniu wizerunku Andrzeja Dudy silnie związana jest z dwoma stosunkowo nowymi na gruncie zasad komunikowania wizerunkiem pojęciami i kontekstami jednocześnie: MediaPolis i MediaEgo. Autorka poszukuje toposów kształtujących i opisujących wizerunek Pierwszego w trzech grupach publikacji, które opisują życie i działania obecnego prezydenta. Zaproponowana analiza, jest częścią szerszych badań dotyczących zmiany paradygmatu współczesnego komunikowania politycznego i mechanizmów budowania wizerunku polityków.

The specific manner in which the image of Andrzej Duda is being created is closely related to two relatively new concepts and contexts of the principles of how to communicate via image: mediapolis and media ego. The author searches for themes that shape and describe the image of the Prime One in three types of publications that describe the life and activities of the incumbent president. The analysis proposed in this paper is part of wider studies on the changed paradigm of the modern political communication and mechanisms of creating the images of politicians.
Construction of the image of the Prime One in the light of ‘non-fiction’ and ‘scripted doc’
Keywords: Mediapolis; MediaEgo; Andrzej Duda; prezydent Polski; Mediapolis; MediaEgo; Andrzej Duda; Polish president