Mieczysław Limanowski jako współtwórca Reduty - Kurek, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 1998, 1998)
Autor omawia związki Mieczysława Limanowskiego (1876-1948) z teatrem Reduta, przedstawia wpływ tej niezwykłej postaci na metody pracy i ideologię zespołu zaliczanego dziś do najważniejszych laboratoriów teatralnych XX wieku. Istotnym kontekstem rozważań są związki Limanowskiego z Juliuszem Osterwą, których następstwem były odbiegające od współczesnej praktyki scenicznej metody pracy nad rolą i spektaklem.
Keywords: Historia teatru polskiego XX wieku; Reduta; Mieczysław Limanowski; Juliusz Osterwa; laboratoria teatralne XX wieku