Wpływ czynników wewnętrznych i zewnętrznych na rozwój terroryzmu w Azji Centralnej - Fiedler, Radosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
W Azji Centralnej współwystępują czynniki zewnętrze, jak i wewnętrzne mające wpływ na rozwój terroryzmu. Szczególne sąsiedztwo z Afganistanem, jak i Pakistanem umożliwiają tworzenie sieci powiązań pomiędzy różnymi grupami. Kotlina Fergańska stanowi przykład czynników wewnętrznych, takich jak ubóstwo, brak odpowiedniej infrastruktury oraz konflikty etniczne jako odpowiedni grunt dla rozwoju terroryzmu.

In Central Asia co-occur external and internal factors, which are having impact on terrorism rise. Particularly neighborhood with Afghanistan and Pakistan enables a specific environment for a net connections and collaboration for radical groups. The Fergana Valley is an example of internal factors effect. The problem of poverty, lack of infrastructure and ethnic conflicts ease radicalism and terrorism rise.
Internal and Extemal Factors' Impact on Terrorism Rise in Central Asia
Keywords: terroryzm; radykalizm; Kotlina Fergańska; Islamski Ruch Uzbekistanu; Państwo Islamskie; terrorism; radicalism; Fergana Valley; Islamic Movement of Uzbekistan; Islamic State