Syringophilidae (Acariformes: Prostigmata) pasożytujące na ptakach papugowych (Aves: Psittaciformes) - Marciniak-Musiał, Natalia (My University, 2023)
Roztocze dutkowe z rodziny Syringophilidae (Acariformes: Prostigmata: Cheyletoidea) to obligatoryjne, wysoce wyspecjalizowane i szeroko rozpowszechnione ektopasożyty związane z ptakami. Papugowe (Psittaciformes) to liczny w gatunki rząd ptaków, dotąd słabo przebadany pod kątem występowania roztoczy Syringophilidae. Do czasu rozpoczęcia badań znanych było 25 gatunków pasożytniczych roztoczy infestujących 36 gatunków ptaków. Badaniami objęto 50% wszystkich znanych gatunków papug, a ich celem była rewizja fauny pasożytniczych Syringophilidae żerujących na papugowych, poznanie ich preferencji żywicielskich, rozmieszczenia geograficznego oraz odkrycie nieznanych zależności w układzie pasożyt-żywiciel. Podsumowując, obecnie fauna Syringophilidae zasiedlająca ptaki papugowe liczy 46 gatunków roztoczy (w tym 19 nowych dla wiedzy), które żerują na 81 gatunkach papugowych. Ich największe bogactwo gatunkowe występuje w regionach australijskim i neotropikalnym; są to głównie pasożyty monokseniczne (63%) oraz oligokseniczne (18%). Wyniki mojej pracy doktorskiej przyczynią się do poszerzenia wiedzy z zakresu parazytologii, biogeografii, filogenetyki oraz ewolucji pasożytów i żywicieli.

Quill mites of the family Syringophilidae (Acariformes: Prostigmata: Cheyletoidea) are diverse, highly specialized and widespread ectoparasites permanently associated with many orders of birds. The order Psittaciformes (parrots) is characterized by a large number of bird species, a high degree of endemism in particular zoogeographical regions and a complex history. They remained one of the less studied host groups for quill mites until my research began. Before undertaking this research, 26 species of parasitic mites infesting 36 parrot species (almost 10% of the world parrot fauna) were known. Its aim was to gain insight into species diversity, investigate host preferences and the zoogeographical distribution of Syringophilidae, and consequently uncover hitherto unknown host-parasite relationships between syringophilids and parrots. In summary, the Syringophilidae fauna currently inhabiting parrot birds counts 46 mite species (including 19 species new to science), which feed on 81 species of parrots. Their greatest species richness is found in the Australian and Neotropical regions; as well as, they are mainly monoxenous (63%) and oligoxenous (18%) parasites. The results of my dissertation will contribute to the knowledge of parasitology, biogeography, phylogenetics and the evolution of parasites and hosts.
Syringophilidae (Acariformes: Prostigmata) parasitizing psittaciform birds (Aves: Psittaciformes)
Wydział Biologii
Keywords: Syringophilidae; roztocze dutkowe; quill mites; ptaki papugowe; parrots; układ pasożyt-żywiciel; host-parasite relationship