Między odrzuceniem a akceptacją. Próba analizy modelowej ewolucji postaw społecznych wobec Kościoła baptystycznego w Polsce - Brzechczyn, Krzysztof (Polskie Towarzystwo Religioznawcze, 2000)
Celem artykułu jest analiza ewolucji postaw społecznych wobec kościoła baptystycznego na ziemiach polskich w latach 1858-1999. Autor zakłada, że postawa większości religijnej wobec mniejszości ewoluuje od ignorancji poprzez odrzucenie do akceptacji. Ta sekwencja postaw przejawiała się również w stosunku do baptystów okazywanym przez większość prawosławną (II Rzeczpospolita) i katolicką (od czasów rozbiorów do końca PRL i pierwszych lat III RP).
Keywords: baptyzm; postawa religijna; ekumenizm; tolerancja