Kształcenie retoryczne na poziomie uniwersyteckim. Rekonesans - Sobczak, Barbara (Wydawnictwo Poznańskie, 2011)
Przedmiotem artykułu jest diagnoza kształcenia retorycznego w Polsce na różnych poziomach edukacji, z naciskiem położonym na kształcenie uniwersyteckie. W tekście pokazano, po pierwsze, jak to kształcenie wygląda współcześnie (na początku XXI wieku) i jakie są jego konsekwencje, po drugie, przedstawiono propozycję modelu kształcenia retorycznego na poziomie uniwersyteckim pożądanego z punktu widzenia absolwenta studiów wyższych.
Keywords: nauczanie retoryki; retoryka w szkole; retoryka na uniwersytecie; kompetencje retoryczne