Między psycholingwistyką, psychologią a językoznawstwem: test skojarzeniowy jako interdyscyplinarna technika badawcza - Mikołajczak-Matyja, Nawoja (Wydawnictwo Rys, 2012)
Artykuł dotyczy zakresu zastosowania testów skojarzeniowych w takich dziedzi- nach, jak psychologia, językoznawstwo i psycholingwistyka. Zawarto w nim krótki przegląd problematyki powiązań istoty związku skojarzeniowego i budowy testu asocjacyjnego z pod- stawowymi nurtami psychologicznymi (tj. z założeniami introspekcjonizmu, behawioryzmu i psychoanalizy) oraz z językoznawczymi teoriami znaczenia (takimi, jak: behawiorystyczne teorie znaczenia, model znaczenia według Ogdena i Richardsa, teoria pól, koncepcja Bally’ego i teorie kontekstowe). Przegląd ten stanowi podstawę wskazania różnorodnych możliwości interpretowania wyników testu (otrzymanych w badaniach grupowych i indywidualnych) w terminach: struktury leksykonu umysłowego, cech semantyczno-leksykalnych danego języka oraz indywidualnych właściwości funkcjonowania psychicznego.
Abstract (Between psycholinguistics, psychology and linguistics: the association test as an interdisciplinary experimental technique). The paper casts light on the scope of possible applications of association tests in such disciplines as psychology, linguistics and psycholinguistics. It consists of a brief survey of problems concerning the relation of both the association essence and the construction of association tests to some basic psychological theories (i.e. to Wundt’s experimental psychology, behaviorism and psychoanalysis) as well as to some linguistic semantic theories (i.e. to the behaviorist theories of meaning, Ogden and Richards’ triangle of meaning, semantic fields theory, the conception of Charles Bally and contextual theories). The survey can be regarded as a basis for indicating a variety of possible interpretations of test results (obtained from the research conducted in groups or on individuals) in terms of mental lexicon structure, semantic-lexical features of a language and individual characteristics of psychic functioning.
Keywords: test skojarzeniowy; metody badawcze; psycholingwistyka