Udział prawników poznańskich w pracach Komisji Kodyfikacyjnej RP nad ujednoliceniem prawa prywatnego w latach 1919-1939 - Kola, Jarosław (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2013)
W 2013 r. upłynęła 80. rocznica powstania Kodeksu zobowiązań, a więc aktu prawnego, który do dzisiaj uchodzi za jeden z najdoskonalszych owoców polskiego prawoznawstwa. W związku z tą rocznicą autor podjął badania nad procesem kodyfikacji prawa prywatnego w okresie II RP. Celem opracowania jest podsumowanie i usystematyzowanie ustaleń polskiego prawoznawstwa w zakresie udziału prawników poznańskich w procesie ujednolicania prawa zobowiązań. W opracowaniu czytelnik odnajdzie obszerny przegląd bibliograficzny dotyczący zagadnienia, informacje na temat poznańskich prawników uczestniczących w pracach Komisji Kodyfikacyjej RP oraz funkcjach jakie w niej pełnili.

The aim of this article is to summarize and systematize the findings of Polish law science on the participation of lawyers from Poznan in the process of codification of contract law. The reader will find an extensive bibliographic review on this topic, information on the Poznan lawyers participating in the work of the Commission Codification of Poland in 1919-1939 and also informations about their functions in the Commission.
Participation of Poznań lawyers in the works of the Codification Committee of the Republic of Poland on unifying private law in the years 1919-1939
Keywords: kodyfikacja prawa prywatnego; kodeks zobowiązań; poznańscy prawnicy