Działalność gospodarcza samorządu gminnego w RFN - Balcerek-Kosiarz, Marta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2018)
Brak środków finansowych na realizację zadań publicznych przekazanych w ustawach, wysokie raty spłaty zadłużenia, spadające zyski z inwestycji, wzrastające wydatki na personel administracyjny, brak polityki generowania przychodów, decyzje państwa federalnego oraz krajów związkowych o podatkach oraz ograniczenie publicznego zadłużenia doprowadziły do poszukiwania innych źródeł finansowania potrzeb członków wspólnot lokalnych. Jednym z nich jest prowadzenie przez samorząd terytorialny działalności gospodarczej. W artykule przedstawiono następujące zagadnienia: podstawy prawne działalności gospodarczej, pojęcie działalności gospodarczej, zakres jej wykonywania oraz formy organizacyjno-prawne, za pomocą których jednostki samorządu terytorialnego prowadzą działalność gospodarczą.

The lack of financial resources for the fulfillment of public tasks laid down in legal acts, high loan payments, falling investment profits, increasing administrative expenses, the lack of policy aimed at generating revenue, tax decisions taken by federal and regional bodies, and the reduction of public debt have all led to local governments seeking new sources of financing. One such source could be the economic activity undertaken by local governments in Germany. In this paper the following issues are presented: the legal basis of economic activity, the definition of legal activity, the scope of economic activity and legal and organizational forms of economic activity of local governments.
Economic activity of municipal local government in Germany
Keywords: samorząd gminny w Niemczech; działalność gospodarcza samorządu gminnego; gospodarka komunalna; local government in Germany; economic activity of local government; municipal economy