Rozwój Dalekiego Wschodu w polityce Federacji Rosyjskiej - Radomska, Ewa (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2018)
Celem artykułu jest analiza przyczyn wzrostu zaangażowania władz Rosji w rozwój Dalekiego Wschodu, identyfikacja kierunków podejmowanych działań na rzecz rozwoju regionu i ich ocena z uwzględnieniem występujących barier. Mimo wielu przyjętych koncepcji, programów i strategii, władze Federacji Rosyjskiej nie potrafiły zdefiniować rzeczywistego, kompleksowego modelu rozwoju regionu i wygenerować skutecznych impulsów rozwojowych w regionie. Uwzględniając realne działania rosyjskich władz, za najbardziej perspektywiczne sektory w regionie należy uznać energetykę i transport. Bezpośrednią konsekwencją przyjętych priorytetów będzie pogłębianie zależności gospodarki rosyjskiej oraz regionalnej od sektora energetycznego. Główne bariery rozwoju rosyjskiego Dalekiego Wschodu są powiązane z problemami systemowymi występującymi w całej Rosji, wiele barier ma charakter specyficznie lokalny. Brak jest przesłanek pozwalających przyjąć, że gospodarka Dalekiego Wschodu mogłaby w perspektywie średnio- i długoterminowej stać się konkurencyjna w stosunku do coraz szybciej rozwijających się Chin. W obecnych uwarunkowaniach, wydaje się, że status zaplecza surowcowego państw azjatyckich to maksimum możliwości rozwojowych rosyjskiego Dalekiego Wschodu.

The aim of this article is to analyze the causes of the increased involvement of the Russian government in the development of the Far East, to identify the directions of actions taken to promote development in this region and to assess them, taking into account the existing barriers. Regardless of the numerous concepts, programs and strategies adopted, the Russian government has been unable to develop a genuinely comprehensive model for the region’s development and to generate tangible development stimuli in the region. Considering the concrete measures taken by the Russian government, energy and transportation should be recognized as the region’s most promising sectors. The consequence of the priorities adopted by the Russian government will result in the deepening reliance of the Russian and regional economies on the energy sector. The main barriers to the development of the Far East are those linked to the systemic problems existing in Russia as a whole, whereas many other barriers have a specifically local character. There are no prerequisites that would permit the assumption that, in the medium or long term, the economy of the Far East could become competitive, given the rapid development of China. In the current circumstances, it appears that its status as a stable supply base of raw materials for Asian countries is the maximum development potential of the Far East.
Keywords: rozwój; gospodarka; współpraca gospodarcza; Daleki Wschód; Federacja Rosyjska; development; economy; economic cooperation; Far East; Russian Federation