Wolna Partia Demokratyczna w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku - Kruk, Aleksandra (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku Wolna Partia Demokratyczna poparła liberalizm gospodarczy i społeczny. Program wyborczy FDP stanowił kontynuację wcześniejszych celów politycznych i reakcję na potrzeby modernizacji polityki europejskiej. Wolna Partia Demokratyczna broniła w kampanii wyborczej tożsamości programowej pomimo wzrostu społecznego poparcia dla ugrupowań protestu. Kampania wyborcza Wolnej Partii Demokratycznej odbywała się w sposób tradycyjny oraz z wykorzystaniem internetu, poprzez prezentowanie w mediach wydarzeń wyborczych oraz aktywność w mediach społecznościowych. Liberałowie osiągali zróżnicowane wyniki na terytorium Niemiec, ostatecznie zdobywając 5 mandatów w Parlamencie Europejskim i przystępując do frakcji Renew Europe. In the 2024 European Parliament elections, the Free Democratic Party supported economic and social liberalism. The FDP’s electoral program was a continuation of previous political goals and a response to the needs of modernizing European politics. The Free Democratic Party defended its programmatic identity in the election campaign, despite the increase in public support for the protest groups. The election campaign of the Free Democratic Party took place in a traditional way and with the use of the Internet, through the presentation of election events in the media and activity in social media. The Liberals achieved mixed results on German territory, ultimately winning 5 seats in the European Parliament and joining the Renew Europe.
Free Democratic Party in the election to European Parliament in 2024
Keywords: eurowybory; Wolna Partia Demokratyczna; Niemcy; European election; Free Democratic Party; Germany