Karel Hynek Mácha a historia - PAJĄK, Aleksandra (Komisja Slawistyczna PAN, Oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2010)
Autorka analizuje główne postacie i wydarzenia historyczne w utworze Křivoklad Karela Hynka Máchy. Skupia się na zależności konstrukcji postaci od motywacji ich działania (zamiaru autora) oraz na współzależności przytaczanych wydarzeń i fabuły utworu. Najwięcej uwagi poświęca analizie motywacji głównych bohaterów – króla i jego kata – i ich wzajemnych powiązań. Rozwój gospodarczy państwa jest dla autora powodem do stwierdzenia, że lata panowania Przemyślidów były dla Máchy okresem koniunktury gospodarki Czech, po którym rola i dzieje państwa zmierzają ku nieuchronnej spadku. Tę myśl rozwija on szerzej w prozie Křivoklad.

The objective of the present article is to analyze the main characters and the historical events in the short prose Křivoklad by Karel Hynek Mácha. The paper analyses the main characters' motivations – the king and his executioner – and their mutual relation. The plot development is a proof of the statement that the Premyslid’s regale years were for Mácha a period of national prosperity, after which the story and the history is heading towards an inevitable decline.
Karel Hynek Mácha and history
Keywords: Literatura czeska; Czech literature; Historia Czech; Czech history; Dzieło literackie; Literary work; Motywacja postaci; Characters' motivations; Poetyka; Poetry