Płeć. Między ciałem, umysłem i społeczeństwem - Palus, Katarzyna (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2011)
Publikacja stanowi dojrzały rezultat współpracy młodych badaczy, których łączy zainteresowanie wspólną problematyką płci biologicznej i płci społeczno-kulturowej(gender). Temat jeszcze niedawno "źle widziany" i marginalizowany coraz bardziej ofensywnie wkracza w mainstream różnych dyscyplin naukowych. Książka świadczy o dużym poznawczym, niekiedy też emocjonalnym zaangażowaniu autorów, którzy podjęli się przedstawienia i wyjaśnienia problemów ważnych, czasem trudnych lub kontrowersyjnych, bo takie ewokuje temat płci jako kategorii biologicznej, psychologicznej i społeczno-kulturowej.