Kobieta kryzysem brzemienna. Sytuacja kobiet na i poza rynkiem pracy w dobie kryzysu demograficznego - Wysocka, Margareta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Niniejszy artykuł odwołuje się do problemu kryzysu demograficznego, coraz żywiej dyskutowanego w państwach Unii Europejskiej, zmagających się ze zjawiskiem starzenia się społeczeństw. Celem autorki jest analiza tych spośród ogółu korelatów związanych ze stagnacją (regresem) w obrębie prostej zastępowalności pokoleń, które mają bezpośredni związek z przesłankami aktywności (lub braku aktywności) matek na rynku pracy. Artykuł stanowi punkt wyjścia dla analizy koncepcji gwarantowanego dochodu podstawowego dla kobiet wykonujących pracę domowo-opiekuńczą, jako potencjalnego instrumentu polityki społecznej ukierunkowanego na zmianę niekorzystnej struktury demograficznej.
A woman bearing a crisis - the situation of women in- and outside the labor market in the era of demographic crisis
Keywords: kryzys demograficzny; Unia Europejska; zastępowalność pokoleń; aktywność kobiet na rynku pracy; polityka społeczna