Błogosławiona Jolenta. Refleksja historyczno-hagiograficzno-historiograficzna - Michalski, Maciej (Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, 2006)
Artykuł przedstawia podstawowe fakty z życia księżnej kaliskiej Jolenty oraz dzieje jej kultu w Gnieźnie.
Keywords: hagiografia; franciszkanie