Nierówności społeczne w edukacji. Przypadek nauczycielek matematyki w Izraelu - Noriany, Orli (My University, 2024)
Rzoprawa bada, w jaki sposób społeczne postrzeganie i przekonania na temat płci wpływają na zachowania nauczycieli, sugerując, że te zróżnicowane pod względem płci postrzeganie może albo podtrzymywać, albo kwestionować nierówności edukacyjne. Autorka koncentruje się na nauczycielkach matematyki w Izraelu, badając, czy ich przekonania na temat umiejętności uczniów w matematyce odzwierciedlają uprzedzenia społeczne i w jaki sposób te postawy wpływają na osiągnięcia uczniów. Badania pokazują, że uprzedzenia dotyczące płci w edukacji są głęboko zakorzenione i wpływają na ścieżki akademickie i zawodowe uczniów. Uprzedzenia te mają długofalowe skutki wykraczające poza klasę, ponieważ wybory uczniów w szkole średniej i dążenia naukowe są uwarunkowane ich doświadczeniami i oczekiwaniami w szkole podstawowej. Rozwiązanie tego problemu wymaga wieloaspektowego podejścia, w tym szkolenia nauczycieli w zakresie identyfikowania swoich uprzedzeń, rewizji programów nauczania i tworzenia bardziej inkluzywnego i wspierającego środowiska edukacyjnego. Kształcenie na rzecz równych szans oznacza umożliwienie zarówno uczniom, jak i uczennicom rozwijania ich pełnego potencjału, bez ograniczających stereotypów. The thesis "Social Inequalities in Education: The Case of Math Women Teachers in Israel" examines how social perceptions and beliefs about gender influence teachers' behaviours, suggesting that these gendered perceptions can either maintain or challenge educational inequalities. The study focuses on female math teachers in Israel, exploring whether their beliefs about students' abilities in mathematics reflect societal biases and how these attitudes impact student achievement. The research concludes that gender biases in education are profoundly ingrained and affect students' academic and career paths. These biases have long-term effects beyond the classroom, as students' choices in high school and scholarly pursuits are influenced by their experiences and expectations in primary school. Addressing this issue requires a multifaceted approach, including training educators to identify their biases, revising curricula, and creating a more inclusive and supportive educational environment. Educating for equal opportunities means allowing both male and female students to develop their full potential, free from limiting stereotypes.
Social Inequalities in Education: The Case of Math Women Teachers in Israel
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: nierówności społeczne; socjologia edukacji; organizacja szkoły; social inequalities; sociology of education; school organisation