Białoruś - zapomniany sąsiad Polski - Fedorowicz, Krzysztof (Instytut Europy Środkowej, 2019)
Białoruś jest najbliższym sąsiadem Polski. Łączy nas historia i kultura. Paradoksalnie oba państwa granicząc ze sobą praktycznie się nie znają. Celem artykułu jest przedstawienie relacji polsko-białoruskich po rozpadzie ZSRR i proklamowaniu niepodległości przez Białoruś. W artykule uwzględniono występujące problemy we wzajemnych stosunkach, wynikające z różnych systemów politycznych funkcjonujących w Polsce i na Białorusi oraz powracające i nieuregulowane kwestie historyczne.
Keywords: Białoruś; Polska