Przeniesienie siedziby spółki kapitałowej z Polski do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej - Piątkowska, Maja; Szal, Maksymilian (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2018)
Autorzy w przedmiotowym artykule poddali analizie procedurę przeniesienia siedziby polskiej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na teren innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej. Celem artykułu jest analiza sytuacji prawnej powstałej po ogłoszeniu wyroku TSUE z dnia 27 października 2017 r. w sprawie C-106/16 Polbud – Wykonawstwo sp. z o. o. w przedmiocie przenoszenia siedzib spółek zarejestrowanych w Polsce do innego państwa Unii Europejskiej. Przeszkodą w swobodnym przeniesieniu siedziby polskiej spółki, a później kontynuowaniu jej bytu prawnego w innym państwie są obecnie obowiązujące przepisy Kodeksu spółek handlowych. Przewidują one bowiem w przypadku przeniesienia siedziby spółki kapitałowej do innego państwa obowiązek przeprowadzenia likwidacji spółki na terytorium Rzeczpospolitej. W omawianym wyroku TSUE uznał, że nałożenie obowiązku likwidacji na spółki, decydujące się na przeniesienie swojej siedziby na terytorium innego państwa członkowskiego, jest niezgodne z przepisami artykułu 49 i 54 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Tym samym narusza jedną z podstawowych swobód – swobodę przedsiębiorczości. Autorzy przedstawili konsekwencje prezentowanego wyroku dla Polski, a także przybliżyli rozwiązania tego problemu występujące w systemach prawnych innych państw europejskich.

The authors in this article analyzed the procedure of transferring the registered office of a Polish limited liability company to the territory of another EU member state. The aim of the article is to discuss the legal situation arising after the CJEU judgment of 27.10.2017 in Case C-106/16 Polbud - Wykonawstwo sp. z. o.o. on the transfer of the registered offices of companies registered in Poland to another EU country. The obstacles to transfer a seat of a Polish company freely, and later to continue its legal existence in another country are the current provisions of the Code of Commercial Companies. They provide that in the event of the transfer of the registered office of a capital company to another country, an obligation to liquidate the company on the territory of the Republic of Poland arises. In the said judgment, the CJEU is of the opinion that the imposition of the obligation of liquidation on companies deciding to transfer their registered offices to the territory of another member state is not compatible with the provisions of articles 49 and 54 of the Treaty on the Functioning of the European Union. Thus, it violates one of the fundamental freedoms - the freedom of establishment. The authors provided the consequences of the presented judgment for Poland, as well as some solutions to this problem occurring in the legal systems of other European countries.
Transfer of the registered office of a capital company from Poland to another member state of the European Union
Keywords: przeniesienie siedziby spółki; transfer of the registered office of the company; likwidacja spółki; liquidation of the company; naruszenie swobody przedsiębiorczości; violation of the principle – freedom of establishment