Zachowanie flory wschodnioafrykańskiej: znaczenie obszarów chronionych - Gereau, Roy Emile (My University, 2024)
Inwentaryzacje bioróżnorodności pokazują, że tropikalna Afryka wschodnia jest ważnym obszarem docelowym dla skutecznej ochrony przyrody w skali światowej, z dużą ilością informacji na temat zagrożeń dla przetrwania gatunków i ich siedlisk, w formie ocen Czerwonej Listy. Strefa ta jest również miejscem rozwiniętej sieci obszarów chronionych (PA). System leśnych rezerwatów przyrody (NFR) Tanzanii zapewnia skuteczną ochronę dużej części flory roślin naczyniowych tego kraju. Decyzje dotyczące priorytetów ochrony in situ i ex situ są kluczowe dla planowania ich zabezpieczenia i mogą być oparte na znanych rozmieszczeniach gatunków i możliwych zagrożeniach oraz informacjach o obszarach chronionych, w których występują. W Tanzanii dane te są dostępne ze znanych i sprawdzonych źródeł, co umożliwia podejmowanie tych decyzji w celu promowania skutecznej i zrównoważonej ochrony przyrody. Znaczenie obszarów chronionych w zachowaniu roślin tropikalnej Afryki wschodniej potwierdzają przykłady gatunków o przetrwaniu zależnym od ochrony i zrównoważonym zarządzaniu populacjami i siedliskami, które są w nich zapewnione. Badanie wskazuje również, że utrzymanie zmienności genetycznej rzadkich gatunków roślin i ochrona populacji taksonów opornych na długoterminowe przechowywanie nasion są możliwe wyłącznie in situ. Existing biodiversity inventories show tropical eastern Africa to be a globally important target area for effective nature conservation, with a high level of knowledge of threats to the survival of species and their habitats in the form of Red List assessments and a robust network of protected areas (PAs), with Tanzania’s system of Nature Forest Reserves (NFRs) providing effective protection to a large proportion of the country’s vascular plant flora. Global Biodiversity Hotspots and Key Biodiversity Areas provide valuable means of organizing conservation priorities and planning, but depend on the regulatory stability of PAs to provide tangible conservation benefits. Decisions about in-situ and ex-situ conservation priorities are central to conservation planning and can be based on species’ known distribution and threats and information about the PAs in which they occur. In Tanzania, these data are available from known and tested sources, enabling these decisions to be made in the furtherance of effective and sustainable nature conservation.
Conservation of the eastern African flora: the importance of protected areas
Wydział Biologii
Keywords: różnorodność biologiczna; ochrona; Afryka Wschodnia; flora; taksonomia; biodivesity richness; conservation; eastern Africa; taxonomy