Morfologia kropli cieczy zwilżającej wybrane liniowe niejednorodności powierzchni ciała stałego. - Dokowicz, Marcin (My University, 2018)
Zbadano energetykę i morfologię mikrokropli, znajdującej się w stanie stacjonarnym, osadzonej na płaskim pasie powierzchni, rowku o trójkątnym przekroju poprzecznym oraz serii takich rowków nie oddzielonych płaskimi separatorami, celem identyfikacji i opisu przemian morfologicznych kropli. Badania prowadzono metodą elementów skończonych z wykorzystaniem programu Surface Evolver.

The energetics and morphology of a microdroplet deposited in a stationary state on a flat stripe, a groove of triangular cross-section and a series of such grooves with no flat separators have been studied to identify and describe morphological transitions of the droplet. The studies were carried out by the finite element method with the use of Surface Evolver software.
Morphology of a liquid droplet wetting selected linear inhomogeneities on the solid surface.
Wydział Chemii: Zakład Chemii Fizycznej
Keywords: kąt zwilżania; zwilżanie; powierzchnia anizotropowa; wetting; contact angle; anisotropic surface