Ruinologie. Kontekstualizacje pozostałości architektury - Nieszczerzewska, Małgorzata (Wydawnictwo Nauk Społecznych i Humanistycznych UAM, 2018)
Książka Małgorzaty Nieszczerzewskiej jest w istocie monografią ruin jako zjawiska kulturowego. Autorka, wskazując na narastające w ostatnich dekadach zainteresowanie tym zjawiskiem w różnych formach refleksji nad kulturą, jej badania, a także doświadczania, przygotowała opracowanie nie tylko samodzielne, ale też oryginalne. Przy czym oryginalność ta polega nie na wy-borze jakiegoś jednego, uznanego za kluczowe, ujęcia zjawiska ruin, tylko na zaprezentowaniu rozległej (choć zapewne nie kompletnej) ich konstelacji, tak jednak ułożonej i uporządkowanej, by zbudowały pewien całościowy wywód: opowieść o losach ruin w szeroko rozumianej kulturze współczesnej. Autorka przywołuje w niej różne dyskursy, różne porządki intelektualne, różne horyzonty teoretyczne, ale zarazem wprowadza je w delikatnie zaznaczony własny tryb wywodu, który respektując odrębność ich wszystkich, pozwala zachować orientację, spójność refleksji, jakiej poddawane są heterogeniczne często zjawiska, praktyki i koncepcje. To ważna książka, doniosła poznawczo, reprezentująca to, co najlepsze w podejściu kulturoznawczym, z natury transdyscyplinarnym.
Keywords: ruiny; ruinizacja; ruinologie; urban exploration; pozostałości architektury; antropocentryzm; postantropocentryzm