Profesjonalny wizerunek nauczyciela wychowania przedszkolnego w Izraelu - Alezra, Fani (My University, 2023)
Celem badań jest poznanie wizerunku nauczyciela wychowania przedszkolnego w Izraelu z punktu widzenia rodziców dzieci w wieku przedszkolnym, studentów edukacji elementarnej w różnych momentach studiów oraz samych nauczycieli wychowania przedszkolnego. W badaniu odnoszę się do trzech głównych znaczących cech, które charakteryzują zawód nauczyciela: wiedzy, umiejętności i wartości oraz czynników, które różnicują wizerunek nauczyciela przedszkola w społeczeństwie izraelskim, aby znaleźć sposoby poprawy tego wizerunku. Próba badawcza obejmowała 197 uczestników: 65 rodziców dzieci w wieku przedszkolnym (33%), 65 studentów (33,0%), i 67 nauczycieli wychowania przedszkolnego (34%). Wizerunek nauczyciela wychowania przedszkolnego jest różny w odniesieniu do różnych grup badanych osób. Najlepszy wizerunek przedstawiają sami nauczyciele. Wizerunek różnicuje wiek, płeć, wyznanie, poziom wykształcenia badanych, staż pracy nauczyciela. Wnioski dla praktyki dotyczą tego, że konieczne jest podjęcie działań na rzecz poprawy wizerunku nauczyciela wychowania przedszkolnego, począwszy od samych nauczycieli, aby rozwijać ich świadomość i zachęcać do sieciowania się, działania na rzecz zmiany wizerunku. Podsumowując, znaczenie niniejszego badania naukowego polega na tym, że wzywa ono do promowania wizerunku nauczyciela przedszkola w społeczeństwie izraelskim.

The objective of the research study is to know the image of the kindergarten teacher in Israel society from the viewpoint of the parents of the kindergarten children, the students of early childhood education, and the kindergarten teachers themselves. In this research study I address three main characteristics of educator’s profession: the knowledge, skills, values, and what differentiate the image of the kindergarten teacher in Israeli society, in order to find out ways to improve the image. The research sample included 197 participants: 65 parents of child in kindergarten (33,0%), 65 teaching students (33,0%), and 67 actual kindergarten teachers (34%). The kindergarten teacher’s image is differentiated according to research group. The best image is represented by the teachers themselves. The kindergarten teacher’s image is differentiated according to age, gender, religion, level of education, seniority. The main conclusion is the necessity to take action to improve the image. The topic of the image should be worked on with students in the training process, who should be recruited for activism on the topic. Digital media should be used intensively as a tool for the dissemination of the positive activity in the kindergartens. To conclude, the importance of the present research study is that it calls for the promotion of the image of the kindergarten teacher in Israeli society.
The Professional Image of the Kindergarten Teacher in Israel
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: wizerunek; nauczyciel; wychowanie przedszkolne; Izrael; image; teacher; kindergarten; Israel