Sic nos non nobis. O księgozbiorze Kaspra Goskiego, lekarza i burmistrza poznańskiego z XVI w. oraz o jego nietypowym znaku własnościowym - Wójcik, Rafał (Wydawnictwo Ossolineum, 2020)
Artykuł porusza problematykę rekonstrukcji renesansowego księgozbioru poznańskiego lekarza i burmistrza, żyjącego w połowie XVI w., Kaspra Goskiego. Przedstawiono w nim z jednej strony odnalezione książki, które z pewnością pochodziły z kolekcji Goskiego, z drugiej zaś, wysunięto hipotezę, że jego księgozbiór w istocie był o wiele zasobniejszy. Wskazują na to: zachowane książki, zachowane książki autorstwa Kaspra Goskiego, a także oprawy ksiąg, które przetrwały do naszych czasów. Druga część artykułu poświęcona jest nietypowej zapisce – dewizie Sic nos non nobis, której towarzyszy charakterystyczny krzyżyk oraz cytaty z dwóch psalmów. Zapiskę tę Kasper Goski z pewnością stosował jako swój znak proweniencyjny. The article addresses the issue of reconstructing the Renaissance book collection of Kasper Goski, a Poznań physician and mayor who lived in the mid-16th century. On the one hand, it presents books that have been identified as unquestionably originating from Goski’s collection; on the other, it puts forward the hypothesis that his library was in fact far more extensive. This is suggested by the surviving books, works authored by Kasper Goski that have been preserved, as well as book bindings that have come down to our times. The second part of the article is devoted to an unusual annotation — the motto Sic nos non nobis, accompanied by a characteristic cross and quotations from two psalms. This note was certainly used by Kasper Goski as his provenance mark.
Keywords: Kasper Goski; provenance; proweniencje; Renaissance; motto; dewiza; Psalms; Renaissance private books collections; Renesansowe księgozbiory prywatne; księgozbiory poznańskie; księgozbiory lekarzy; physician's book collections