Klasztory cysterskie w Łeknie i Wągrowcu - Wyrwa, Andrzej Marek (Wydawnictwo Pejzaż w Bydgoszczy, 2010)
W książce przedstawiono historię klasztoru cysterskiego w Łeknie - Wągrowcu od fundacji w 1153 roku do czasów współczesnych.
Opracowanie bogato ilustrowane materiałami z badań archeologiczno-architektonicznych w Łeknie i materiałami historycznymi - fotokopie dokumentów pisanych, archiwalnych fotografii itd
Keywords: Klasztor cysterski w Łeknie; Łekno; Wągrowiec; Cystersi w Polsce; Polonizacja klasztorów cysterskich; Dziedzictwo kulturowe cystersów