Między presją krajową a zewnętrzną. Perspektywy dla polityki zagranicznej Niemiec - Kiwerska, Jadwiga; Malinowski, Krzysztof; Morozowski, Tomasz; Savinok, Viktor; Szymanowski, Rafał; Tepper, Patrycja (Instytut Zachodni im. Zygmunta Wojciechowskiego, 2026)
Ekspertyza analizuje perspektywy polityki zagranicznej Niemiec po pierwszym roku rządów koalicji CDU/CSU–SPD pod kierownictwem Friedricha Merza. Autorzy wskazują, że Berlin funkcjonuje pod jednoczesną presją problemów wewnętrznych: stagnacji gospodarczej, sporów koalicyjnych i rosnącego poparcia dla AfD, oraz czynników zewnętrznych, takich jak wojna rosyjsko-ukraińska, niepewność co do zaangażowania USA w bezpieczeństwo Europy, nasilająca się rywalizacja gospodarcza z Chinami i protekcjonizm handlowy. Opracowanie omawia możliwe kierunki niemieckiej polityki w obszarach bezpieczeństwa europejskiego, relacji transatlantyckich, polityki wobec Rosji i Ukrainy, polityki gospodarczej UE oraz stosunków z Chinami. Wskazuje, że Niemcy będą dążyć do wzmacniania europejskich zdolności obronnych przy jednoczesnym utrzymaniu więzi transatlantyckich, kontynuować wsparcie dla Ukrainy oraz rozwijać instrumenty ochrony rynku i bezpieczeństwa ekonomicznego. W polityce wobec Chin Berlin będzie stopniowo wzmacniał działania na rzecz ograniczania ryzyk gospodarczych (de-risking), unikając jednak gwałtownej konfrontacji i zachowując preferencję dla dialogu. Autorzy oceniają również konsekwencje tych procesów dla Polski, wskazując zarówno możliwości zacieśnienia współpracy z Niemcami w obszarze bezpieczeństwa, wsparcia Ukrainy i polityki przemysłowej UE, jak i potencjalne pola sporów dotyczące polityki handlowej oraz reform instytucjonalnych Unii Europejskiej.
Keywords: Niemcy; Polityka zagraniczna; Unia Europejska; Chiny; USA; Bezpieczeństwo; Gospodarka