Pomiar kontroli hamowania testem sortowania kart dla dzieci - Jabłoński, Sławomir; Kaczmarek, Izabela; Kaliszewska-Czeremska, Katarzyna; Brzezińska, Anna Izabela (My University, 2012)
Artykuł poświęcony jest prezentacji założeń teoretycznych i konstrukcyjnych Testu Sortowania Kart dla Dzieci (TSKD). Autorzy zaprojektowali go jako standardową metodę indywidualnej diagnozy poziomu rozwoju funkcji wykonawczych. Budowa TSKD została oparta o założenia Dwuwymiarowego Testu Sortowania Kart (DTSK), powszechnie wykorzystywanego w badaniach naukowych z udziałem dzieci. Narzędzie zostało przetestowane w badaniach pilotażowych na grupie 49 dzieci w wieku 3-11 lat. Zaobserwowano w nich identyczne wzorce wykonania testu, jak w przypadku DTSK, co pozytywnie rokuje dla stworzenia ostatecznej wersji TSKD.
Keywords: Psychologia rozwoju; Psychologia poznawcza; Dwuwymiarowy Test Sortowania Kart; Funkcje wykonawcze; Kontrola poznawcza; Test Sortowania Kart dla Dzieci