Ciekawość sytuacyjna i zainteresowanie w procesie glottodydaktycznym. Badanie na przykładzie adolescentów uczących się języka angielskiego jako obcego - Michalak, Monika (My University, 2021)
Głównym celem niniejszej rozprawy było zbadanie znaczenia i roli ciekawości sytuacyjnej oraz zainteresowania w procesie glottodydaktycznym. W projekcie badawczym trwającym od 2017 r. do 2019 r. uczestniczyło 50 uczniów szkoły podstawowej położonej na terenie wiejskim. W toku badania sprawdzono, czy i w jakim stopniu można rozbudzić ciekawość sytuacyjną adolescentów na lekcjach języka angielskiego poprzez: nowe techniki dydaktyczne (gesty kodowane, ruch sceniczny, elementy krajobrazu językowego), niestandardową formę zajęć (projekt teatralny, lekcje terenowe), materiały dydaktyczne o właściwościach potencjalnie wzbudzających zainteresowanie, rozwój myślenia pytajnego. Ponadto podjęto próbę ustalenia zależności pomiędzy poziomem indywidualnego zainteresowania uczniów językiem angielskim a ich ogólną ciekawością poznawczą oraz nastawieniem ich rodziców do znajomości tego języka. Analiza pozyskanego materiału badawczego wykazała, iż podjęte działania dydaktyczne w sposób znaczący rozbudziły ciekawość sytuacyjną uczniów oraz wpłynęły pozytywnie na ich zainteresowanie językiem angielskim. Zaobserwowano także wpływ badanych czynników pozaszkolnych. Zainicjowana i stymulowana u adolescentów ciekawość objawiła się znacząco w sferze afektywnej (pozytywne emocje i wrażenia), w obrębie koncentracji uwagi, w sferze poznawczej oraz w obrębie osobistego zaangażowania.

The main aim of the present thesis was to explain the significance and role of curiosity and interest in the glottodidactic process. The research project lasted from 2017 to 2019 and included 50 students from a rural primary school. During the study it was examined if and to what extent adolescents’ situational curiosity in English lessons can be fostered by the means of: new teaching methods (codified gestures, scenic learning, linguistic landscape), unusual forms of teaching (a drama project, out-of-school learning), properties of teaching aids/ materials and enhancing students’ question thinking. What is more, an attempt to observe if early adolescents’ individual interest in a foreign language (English in this case) is in close relation with their epistemic curiosity and their parents’ attitude towards practical knowledge of the language. The analysis of the collected empirical material showed that the didactic actions and measures taken had a significant positive influence on students’ situational curiosity and interest in a foreign language. A positive influence of the out-of-school factors was also observed. Induced and stimulated curiosity in a foreign language emerged significantly at the level of adolescents’ emotions, attention, knowledge and personal engagement.
Situational curiosity and interest in the glottodidactic process. Research study including adolescents learning English as a foreign language
Wydział Neofilologii
Keywords: glottodydaktyka; ciekawość sytuacyjna; zainteresowanie; adolescenci w pierwszej fazie dorastania; glottodidactics; situational curiosity; interest; early adolescents