Strategie werbalne w neopentekostalizmie. Język jako wyzwalacz duchowego przebudzenia i transformacji - Berdowicz, Ewelina (My University, 2025)
Współczesne chrześcijaństwo ma wiele odmian. Niniejsza dysertacja koncentruje się na społecznościach neopentekostalnych. Neopentekostalizm podkreśla rolę znaków i cudów. Celem rozprawy jest (1) wyszczególnienie tych cech języka neopentekostalnego, które służą religijnej perswazji, (2) analiza strategii werbalnych, wykorzystywanych przez liderów neopentekostalnych oraz katolicko-pentekostalnych w interakcji z członkami wspólnoty lub społeczności oraz (3) zbadanie ich potencjału transformacyjnego. Badania zostały przeprowadzone w Polsce i we Włoszech. Do analizy tekstów mówionych, tj. kazań, modlitw i nauczań, zastosowano podejście zwane multimodalną analizą dyskursu (MDA). Zostało ono uzupełnione innymi metodami, takimi jak obserwacja uczestnicząca (jawna), ankiety internetowe oraz indywidualne wywiady pogłębione (IDI). Pierwszy rozdział prezentuje tło historyczne ruchu pentekostalnego, zarówno w Ameryce jak i w Europie. Drugi rozdział poświęcony jest kwestii języka religijnego i autoprezentacji w kontekście rytuału neopentekostalnego. Trzeci rozdział prezentuje wyniki badań empirycznych. Punktem wyjścia jest pojęcie restrukturyzacji poznawczej i charakterystycznych dla niej strategii werbalnych. Rozdział zamyka część będąca analizą wypo-wiedzi respondentów deklarujących, iż doznali duchowego przebudzenia, co w konsekwencji zmieniło ich życie na lepsze. Contemporary Christianity features multiple varieties. This thesis concentrates on independent communities run by entrepreneurial leaders whose modus operandi rests on the strategy known as power evangelism. It was inspired in the 1980s by John Wimber, the father of Neo-Pentecostalism, and has won recognition worldwide due to a strong emphasis it puts on signs and wonders as well as on an individual’s spiritual awakening and transformation. This research aimed to (1) distinguish the features of the Neo-Pentecostal language in terms of its persuasive capacity, (2) analyze the use of those verbal strategies that have been adopted by the Neo-Pentecostal as well as Pentecostal Catholic leaders when interacting with the audience, and (3) explore their transformative potential. The investigation was conducted in Poland and Italy. Multimodal discourse analysis (MDA) was applied to approach spoken texts including sermons, prayers, and teachings. It was complemented by other methods such as overt participant observation, online surveys, and individual in-depth interviews (IDI). The first chapter deals with the history of the Pentecostal movement both in America and Europe. The second chapter focuses on religious language and impression management within the context of the Neo-Pentecostal ritual. The third chapter concentrates on the empirical findings.
Verbal strategies in Neo-Pentecostalism. Language as a trigger for spiritual awakening and transformation
Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa
Keywords: neopentekostalizm; język neopentekostalny; pentekostalizm; ewangelizacja w mocy; restrukturyzacja poznawcza; Neo-Pentecostalism; Neo-Pentecostal language; Pentecos-talism; power evangelism; cognitive restructuring