Patriotyzm konsumencki: próba spojrzenia socjologicznego - Skoczylas, Łukasz (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2013)
Artykuł opisuje zjawisko patriotyzmu konsumenckiego i stanowi próbę połączenia go z konstruktami „starego”, tradycyjnego oraz „nowego” patriotyzmu. Pokazuje, że patriotyzm konsumencki może być analizowany z obydwu tych perspektyw. Opisuje również, jak lokalni przedsiębiorcy wykorzystują patriotyczne nastawienie konsumentów w swoich kampaniach marketingowych.

***The paper discusses the topic of consumer patriotism and is an attempt to connect it with the construct of the old traditional, and the new type of patriotism. It shows that consumer patriotism can be analysed from both perspectives. It also describes how local entrepreneurs are using consumers’ patriotic attitudes in their marketing campaigns.
Consumer patriotism: a sociological perspective
Keywords: patriotyzm konsumencki; etnocentryzm gospodarczy; consumer ethnocentrism; consumer patriotism