Starzenie się społeczeństw i migracja - dwa główne wyzwania Europy w II dekadzie XXI wieku. Czy jesteśmy gotowi na zmiany? - Nowiak, Wojciech (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Nie ulega wątpliwości, iż współcześnie obserwowany, globalny proces starzenia się społeczeństw ma charakter zmian demograficznych nie obserwowanych w dotychczasowych dziejach ludzkości. To zmiany demograficzne są największym wyzwaniem dotyczącym społeczeństw, rynków pracy oraz gospodarek. Celem tego artykułu jest przedstawienie w jaki sposób spadek liczby urodzeń, starzenie się społeczeństw oraz wzrost migracji wpływa na zmiany w Unii Europejskiej oraz całym świecie globalnym.

There is no doubt that the current rapid increase in population ageing across the globe signifies unprecedented demographic changes in the history of humankind. Demographic changes are among the most important challenges facing societies, labour markets and economies. This paper analyses how low fertility rates, ageing populations, and the growing number of migrants from other countries are changing the face of the European Union and the entire global community.
Ageing of societies and migration - two fundamental challenges for Europe in the 2010s. Are we ready for change?
Keywords: migracje; starzenie się; polityka społeczna; bezpieczeństwo narodowe; migration; ageing; social policy; national security