Kazimierz Ajdukiewicz (1890–1963) - Gan-Krzywoszyńska, Katarzyna; Leśniewski, Piotr (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Prof. Kazimierz Ajdukiewicz (1890-1963) – logik i filozof – był w latach 1948-1952 dwukrotnie rektorem Uniwersytetu Poznańskiego. Autorzy szkicują unikalny portret osobowości niezwykłej – człowieka niezłomnego i odważnego, pełnego pasji wybitnego uczonego, myśliciela radykalnego i niezwykle rzetelnego. Ajdukiewicz zostaje przypomniany jako konsekwentny racjonalista, autor pionierskich prac w zakresie logiki i jej zastosowań – także w odniesieniu do najbardziej fundamentalnych i najtrudniejszych problemów filozoficznych, który zdecydowanie dbał o rozumne uformowanie życia publicznego w Polsce po II wojnie światowej. Systematycznie realizował on projekt imperium logicznego, które miały stanowić wysiłki uczonych prowadzących prace na polu szeroko rozumianej logiki, obejmującej zarówno refleksję nad praktyką naukową zgodnie z programem metodologii rozumiejącej, jak i wyniki badań w zakresie semiotyki logicznej oraz logiki formalnej. Książka ukazuje się jako kolejna pozycja serii Biografie Rektorów UAM.
Między stronami 6/7 umieszczona jest wklejka 2stronna kolorowa na kredzie
Keywords: Kazimierz Ajdukiewicz; rektor UAM; Uniwersytet Poznański; biografia