La forma personalizadora de la misión en la vida humana desde la perspectiva de Hans Urs Von Balthasar - Rossa, Piotr (Universidad Anáhuac México, 2023)
Hans Urs von Balthasar, w błyskotliwej syntezie teologicznej, poruszył również tematy antropologiczne. W niniejszym tekście przedstawiamy personalizującą misję ludzkiego życia, prezentowaną przez szwajcarskiego teologa w ramach integracji metody dramatycznej. Za jej pomocą von Balthasar interpretuje historię zbawienia, w której dramatyczna egzystencja ludzkości i jej skończona wolność rozwijają się w relacji do nieskończonej wolności Boga. Jezus Chrystus zajmuje centralne miejsce w historii, stanowiąc – jako wcielony Syn Boży, Gestalt der Gestalten – podstawę wcielenia wszystkich ludzkich istnień w Nim i ich uniwersalnej misji. Hans Urs von Balthasar, in a brilliant theological synthesis, has also dealt with anthropological themes. Throughout this text we have presented the personalizing mission of human life, offered by the Swiss theologian within the integration of the dramatic method. Von Balthasar interprets with this method the history of salvation, where the dramatic existence of man and his f inite freedom unfolds in reference to the infinite freedom of God. Jesus Christ occupies a central place in history, constituting –as the incarnate Son of God, the Gestalt of the Gestalten– the basis for the incorporation of the life of all human beings in Him and His universal mission.
The Personalizing Form of the Mission in Human Life from the Perspective of Hans Urs Von Balthasar
Keywords: Hans Urs von Balthasar; Trójca Święta; Jezus Chrystus; Kościół; antropologia; personalizm; osoba; wspólnota; społeczność; misja; teodramat; wolność; Trinity; Jesus Christ; Church; anthropology; person; personalism; community; society; mission; theo-drama; freedom; Trinidad; Jesucristo; Iglesia; antropología; persona; personalismo; comunidad; sociedad; misión; teodrama; libertad; Trindade; Jesus Cristo; Igreja; pessoa; comunidade; sociedade; missão; liberdade; Dreifaltigkeit; Jesus Christus; Kirche; Anthropologie; Person; Personalismus; Gemeinschaft; Gesellschaft; Mission; Theodrama; Freiheit; Utatu; Yesu Kristo; Kanisa; anthropolojia; mtu; mtu binafsi; jumuiya; jamii; misheni; mchezo wa kuigiza; uhuru