„Mowa balfourowska” i dyskurs antykolonialny w ukraińskiej literaturze przełomu XIX/XX w - Kupidura, Ryszard (Wydawnictwo-Drukarnia Bonami/Pracownia Komparatystyki Literackiej IFP UAM, 2008)
Autor podejmuje na gruncie teorii postkolonialnej analizę krótkich opowiadań dwóch fin-de-sieclowych ukraińskich pisarzy Mychajła Kociubinskiego i Mychajła Hruszewskiego. Analizuje zawartość wypowiedzi postaci w opowiadaniu "Dla dobra ogółu" autorstwa Kociubinskiego i "Bekh-al'-Dzhuhur" autorstwa Hruszewskiego. Te wypowiedzi są przyrównywane do przemówień byłego premiera brytyjskiego Jamesa Balfoura, który otwarcie popierał politykę kolonialną . We wspomnianych krótkich opowiadaniach tak zwana " mowa Balfourowska " znajduje się w ostrym kontraście wobec świata opowiedzianego w narracji, która przekształca je w utwory antykolonialne.

The author embarks on a post-colonial analysis of short stories by two fin-de-siecle Ukrainian writers Mykhailo Kotsiubynsky and Mykhailo Hrushevskyi. He scrutinizes the content of utterances by characters in For the Benefit of All by Kotsiubynsky, and Bekh-al'-Dzhuhur by Hrushevskyi. These utterances are compared to a speech delivered by a former British Prime Minister James Balfour, who openly supported the colonial policy. In the abovementioned short stories the so-called "Balfourian speech" stands in a stark contrast to the narrated world, which turns makes them thoroughly anti-colonial.
„Balfourian speech” and Anti-colonial Discourse in the Ukrainian Literature of the fin de siècle Period
Keywords: Mychajło Kociubynskij; Mykhailo Kotsyubynskyi; Mychajło Hruszewski; Mykhailo Khrushevskyi; Krytyka postkolonialna; Postcolonial critics; Literatura ukraińska; Ukrainian literature; Mowa Balfourowska; Balfourian speech