Zasada nierozszczepialności w spółkach kapitałowych - Szczepańska, Katarzyna (My University, 2019)
Tematem pracy jest zasada nierozszczepialności w spółkach kapitałowych (w sp. z o.o. oraz w spółce akcyjnej niebędącej spółką publiczną). Punkt wyjścia dla pracy stanowił wyrażony w doktrynie pogląd o istnieniu zasady nierozszczepialności jako jednej z głównych zasad rządzących spółkami kapitałowymi. Pierwsza część pracy prezentuje zagadnienia teoretycznoprawne przedstawiające propozycję założeń konstrukcyjnych, istoty, całościowego rozumienia, treści i uzasadnienia obowiązywania zasady nierozszczepialności. W szczególności omówieniu uległy podstawy uzasadniające obowiązywanie zasady nierozszczepialności, tj. z jednej strony zespół skonkretyzowanych przepisów prawnych znajdujących się zarówno w KSH jak i w KC oraz z drugiej strony odniesienia do innych zasad systemowych. W modelu teoretycznym analizowanej zasady przeprowadzono również wyróżnienie dwóch płaszczyzn jej operowania tj. zasadę nierozszczepialności sensu largo oraz zasadę nierozszczepialności sensu stricto. Część pierwsza zawiera również rozbudowaną analizę porównawczoprawną pojęcia nierozszczepialności w prawie niemieckim (instytucja Abspaltungsverbot), prawie austriackim i prawie szwajcarskim, a także w systemie common law (instytucje empty voting oraz hidden ownership). W drugiej części pracy, która dotyczyła aplikacyjnego charakteru zasady nierozszczepialności, analiza obejmowała przypadki zastosowania zasady nierozszczepialności w części ogólnej prawa cywilnego i w prawie zobowiązań (nieodwołalne pełnomocnictwo, umowy o głosowanie, stosunek powiernictwa), w prawie rzeczowym (zastaw oraz użytkowanie udziału czy akcji) i w postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym z udziału czy akcji.

The dissertation concerns the non-splitting of share as the principle of company law, as applied to the limited liability company and the non-public joint-stock company. Its first part is aimed at conceptualizing the theoretical model for the principle, and encompasses discussions about the nature of this principle, its content, and normative bases for its binding force. Consequently, two divergent understandings of the principle were distinguished, these are, the principle of non-splitting in the strict sense and the principle of non-splitting in the broad sense. In addition, the analysis is based on the comparative materials, including references to the German (Abspaltungsverbot), Austrian, Swiss civil law systems, and common law (empty voting and hidden ownership). The second part deals with the practical application of the principle to selected institutions, such as irrevocable proxy, voting agreements, trust-like obligations (representative of institutions included in the general part of civil law and the law of obligations), lien and usufruct of share (representative of institutions included in the property law) and executory proceedings.
The non-splitting of share as the principle of company law
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: prawo; law; prawo spółek; company law; prawo spółek; commercial law; prawo handlowe; spółki kapitałowe; companies; udziały; akcje; share