Polityka informacyjna administracji publicznej w sytuacjach kryzysowych - Magiera, Maciej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2014)
Administracja publiczna, ze względu na swoją istotę (służbę), musi spełniać oczekiwania społeczne, stąd oprócz modernizacji zasobów, reorganizacji należy także modyfikować jej mentalność. Inaczej bez systematycznego dostosowywania się do jakże dynamicznej rzeczywistości zawiedzie i przeistoczy się w dysfunkcjonalną strukturę. W społeczeństwie ryzyka, w społeczeństwie informacyjnym, a takim niewątpliwie jesteśmy, newralgicznym elementem, szczególnie w sytuacjach kryzysowych, stała się polityka informacyjna. Warto zatem scharakteryzować jej istotę i wpływ na otoczenie, by następnie podmiotom zainteresowanym bezpieczeństwem przedstawić dostosowawcze rekomendacje o kluczowym znaczeniu. Należy pamiętać, że zdecydowana większość społeczeństwa ocenia rzeczywistość na podstawie wyrywkowych informacji z mass mediów, niż na szczegółowej analizie działalności administracji publicznej.

Public administration, in view of its essence, must satisfy social expectations. In addition, to modernization resources, reorganization, should also modify its mentality. Otherwise without systematic adaptation to a dynamic reality it fails and will transform into the dysfunctional structure. In the risk society, the information society, and this undoubtedly we are, the information policy, especially in crisis situations, has become the boiling issue. It is useful to characterize its essence and impact on the environment, would introduce entities those who are interested in security adjustment recommendations on key issues. It should be remembered that the vast majority of society is assessed on the bases of random information from the mass media rather than on detailed analysis of the public administration.
Information Policy of Public Administration in Crisis Situations
Keywords: Polityka informacyjna; Information policy; Sytuacje kryzysowe; Crisis situations