Od opozycji koncesjonowanej do narodowych bolszewików. Studia nad współczesną lewicą rosyjską - Żakowska, Marta (My University, 2013)
Praca stanowi studium rosyjskich środowisk lewicowych pod kątem głoszonych przez nie ideologii, przyjmowanych form organizacyjnych oraz rodzajów uprawianej działalności. Prezentuje ona szerokie spektrum funkcjonujących w Rosji lewicowych partii, ruchów i organizacji polityczno-społeczne, a także sylwetki postaci, które wywierają największy wpływ na kształt rosyjskiej lewicy począwszy od 1991 roku; odmalowuje również portrety środowisk naukowych, artystycznych, opiniotwórczych i eksperckich, które nie zawsze będąc politycznie zaangażowanymi, tworzą poprzez swoją aktywność tło i ideologiczno-aksjologiczne zaplecze dla działalności stricte politycznych podmiotów. W rozprawie udzielone zostają odpowiedzi na następujące pytania: do jakiej tradycji odwołują się współczesne lewicowe ruchy i organizacje w Rosji? Jaki jest ich stosunek do radzieckiego dziedzictwa i jaki wpływ to dziedzictwo wywiera na całokształt obecnej sytuacji na rosyjskiej lewicy? Jakie są cele i metody działalności poszczególnych środowisk lewicowych? Kim są ich członkowie i jaka jest ich motywacja do wstępowania w szeregi różnych lewicowych struktur? Praca stanowić ma w założeniu wkład w poznanie i zrozumienie zjawisk i procesów z najnowszej historii politycznej Rosji.

The dissertation is the study of the Russian left-wing circles - it touches on such issues as ideology which they propagate, the forms of organization which they adopt and the types of activities which they practice. It presents a wide range of left-wing parties, movements and political and social organizations which operate in Russia, as well as some figures that have had the greatest influence on the Russian left since 1991. It also gives some information on scientific, artistic, and expert circles, which are not always directly politically engaged, but through their activities they form some background as well as ideological and axiological base for activities of strictly political entities. The dissertation answers to the following questions: what traditions do the modern leftist movements and organizations in Russia refer to? What is their attitude to the Soviet heritage and what impact does this heritage exert on the current situation on the Russian left? What are the aims and activity methods of differents leftist organizations and communities? Who are their members and what is their motivation to join the ranks of the various left-wing structures? The dissertation is supposed to be a contribution to study and understanding of the phenomena and processes of the recent political history of Russia.
From the pocket opposition to national bolsheviks. Studies on contemporary Russian left-wing politics
Wydział Historyczny: Instytut Wschodni
Keywords: Lewica; Left wing; Rosja; Russia; Organizacje polityczne; Political organizations; Nurty polityczne; Political streams; Ideologia; Ideology