Przezwyciężenie kryzysu uchodźczego w UE z punktu widzenia niemieckiej polityki rozwojowej - Paterek, Anna (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2016)
Kryzys migracyjny jest niewątpliwie jednym z najważniejszych tematów wyznaczających obecnie niemiecką i europejską debatę publiczną. Artykuł analizuje wkład niemieckiej współpracy rozwojowej w przezwyciężanie sytuacji patowej spowodowanej masowym napływem imigrantów do Europy. Niemieckie zaangażowanie koncentruje się przede wszystkim na zwalczaniu strukturalnych przyczyn uchodźctwa, wsparciu uchodźców i stabilizacji regionów przyjmujących. Ukazane zostały m.in. założenia inicjatywy Federalnego Ministerstwa Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (BMZ) Zwalczanie przyczyn uchodźctwa reintegracja uchodźców oraz jej realizacja.

The refugee crisis has become one of the most important topics on the EU’s and also Germany’s domestic political agenda. This paper analyses the contribution of the German development policy to deal with the growing influxof refugees from war zones and crisis areas into Europe. It deals with the question of the role of the development policy to forestall displacement. The German activities address three areas of intervention: tackling the root causes of displacement, supporting of refugees and stabilising host regions. The analysis take look at among others an initiative launched by the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) to Tackling the root causes of displacement, reintegrating refugees.
Overcoming the refugee crisis in the EU from the point of view of German development policy
Keywords: współpraca rozwojowa; kryzys uchodźczy; ODA; Niemcy; development policy; refugee crisis; ODA; Germany