Institutional factors fostering internationalisation. The case of Polish policy towards OFDI - Götz, Marta; Jankowska, Barbara (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2016)
This article touches upon the institutional aspect of internationalization processes. It focuses on the role of formal institutions in pursuing foreign direct investment (FDI). By discussing and evaluating the current policy towards outgoing FDI (OFDI) in Poland, we seek to assess the significance of state support after 2008 global economic turmoil. Drawing on available literature and mainly expert survey as qualitative method, we exemplify some of the challenges involved in designing and implementing policy which aim at facilitating OFDI. Presented findings shall be seen as starting point for further more detailed research. * Research project, No. 11430010 Small Grants Program of the International Visegrad Fund „Outward FDI policies in Visegrad Countries”.

Artykuł podejmuje zagadnienie instytucjonalnych aspektów internacjonalizacji przedsiębiorstw. Autorzy koncentrują uwagę Czytelnika na roli, jaką odgrywają formalne instytucje w procesach umiędzynarodowienia przedsiębiorstw, w szczególności w zakresie zagranicznych inwestycji bezpośrednich. Celem artykułu jest prezentacja oraz próba oceny polityki wsparcia zagranicznych inwestycji bezpośrednich wychodzących z Polski po okresie globalnego kryzysu ekonomicznego 2008. Autorzy najpierw podjęli studia literaturowe w odniesieniu do instytucjonalnych aspektów umiędzynarodowienia, następnie przeprowadzili badania jakościowe z zastosowaniem metody wywiadu bezpośredniego z reprezentantami instytucji makro- i mezoszczebla (ministerstwo, władze regionalne, organizacje otoczenia biznesu). Wywiady pozwoliły na scharakteryzowanie podmiotowego oraz przestrzennego zorientowania polityki wsparcia zagranicznych inwestycji bezpośrednich wychodzących z Polski oraz na zasygnalizowanie wyzwań, jakie rysują się przed tą polityką po 2008 roku. Uzyskane rezultaty stanowią punkt wyjścia do dalszych, bardziej szczegółowych badań w przyszłości. * Projekt badawczy: No. 11430010 Small Grants Program of the International Visegrad Fund „Outward FDI policies in Visegrad Countries”
Instytucje w procesach internacjonalizacji przedsiębiorstw. Przypadek polityki wsparcia zagranicznych inwestycji bezpośrednich wychodzących z Polski
Keywords: economic crisis; policy towards OFDI; Poland; internationalization; kryzys gospodarczy; polityka wobec BIZ wypływających; Polska; umiędzynarodowienie