Recenzje - Lis, Jerzy; Gawarecka, Anna (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2004)
Regina Lubas-Bartoszyńska, Pisanie autobiograficzne w kontekstach europejskich, „Śląsk” Wydawnictwo Naukowe, Katowice 2003, 212 ss.

Od poetiky k diskursu. Vybor z polskś literśrni teorie 70.-90. let XX. stoleti. Sestavil J. Travnićek, preloźili M. Havrśnkovś, J. Travnićek, P. Vidlak, wyd. Host, Brno 2002, 322 ss.