Jak dochodzi do wybuchu rewolucji? - Paprzycka, Katarzyna; Paprzycki, Marcin (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych, 2013)
Artykuł ten ukazuje mechanizm chroniący społeczeństwo przed popadnięciem w stan totalizacji. Zdaniem autorów nie-Ewangeliczny model człowieka nie jest odpowiedni w wyjaśnianiu nie-Marksowskiego materializmu historycznego, gdyż nie tłumaczy on, w jaki sposób możliwe są tzw. rewolucje drugiego rodzaju. W proponowanej korekcji nie-Ewangelicznego modelu człowieka wykorzystana została psychologiczna teoria atrybucji. Korekcja ta pozwala na eksplikację niektórych uwag Nowaka jak również zrozumienie, dlaczego to klasy pracujące a nie klasy intelektualistów są bardziej skłonne do angażowania się w rewolucje.
Keywords: nie-Marksowski materializm hisstoryczny; nie-Ewangeliczny model człowieka; rewolucja; racjonalizacja; teoria atrybucji; non-Marxian historical materialism; non-Christian model of man; revolution; rationalization; attribution theory