Distinctive Narrative of the Ukraine War in the Arab World - Styszyński, Marcin (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2023)
The article deals with distinctive statements released by certain Arab states, including responses of political leaders or parties operating in the MENA region. These statements differ from neutral positions that dominated in the Arab world. The research argues that the narrative of the statements reflect emotional and explicit reactions to the ongoing situation in Ukraine from local perspectives, as in the case of Lebanon or Syria. However, the study also argues that claims declared by opposition leaders and political factions in Lebanon, Libya or Sudan contradict the official statements released by authorities of these countries. In addition, the analysis is confronted with inexplicit claims of the Gulf countries which demonstrate differences in the narrative of the Ukraine war. Moreover, the article reflects various contexts and complex social, political and economic conditions that affect the statements. However, the research also demonstrates the importance of stylistic features applied in the statements. Thus, particular words and phrases in Arabic reinforce the messages and express certain stands of local authorities and political leaders towards the Ukraine war and geopolitical tensions. Artykuł dotyczy analizy wyróżniających się oświadczeń dotyczących konfliktu ukraińskiego publikowanych przez ministerstwa spraw zagranicznych państw arabskich. Analizy odnoszą się również do deklaracji przywódców politycznych i partii opozycyjnych działających w regionie MENA. Oświadczenia te różnią się zarazem od neutralnych stanowisk deklarowanych przez większość państw arabskich. Badania zawarte w artykule wskazują ponadto, że wiele oświadczeń odzwierciedla emocjonalne i jednoznaczne reakcje na wojnę w Ukrainie widzianej z lokalnej perspektywy, jak ma to miejsce w przypadku Libanu czy Syrii. Analizy oświadczeń dowodzą zarazem, że deklaracje wygłaszane przez przywódców opozycji i różne frakcje polityczne w Libanie, Libii czy Sudanie stoją w sprzeczności z oficjalnymi oświadczeniami władz tych krajów. Badania w tym zakresie zostały ponadto skonfrontowane z niejednoznacznymi deklaracjami krajów Zatoki Perskiej, co ukazuje różnice w narracji poszczególnych państw. Artykuł uwzględnia ponadto złożony kontekst danych wypowiedzi, a także różne uwarunkowania społeczno-polityczne i ekonomiczne wpływające na narrację komunikatów. Artykuł ukazuje także znaczenie określonych środków stylistycznych zastosowanych w oświadczeniach. Poszczególne słowa i wyrażenia w języku arabskim wzmacniają przekaz i wyrażają określone stanowisko przywódców politycznych wobec wojny w Ukrainie.
Wyróżniająca się narracja wojny w Ukrainie w świecie arabskim
Keywords: Middle East; Ukraine war; propaganda; media; Bliski Wschód; wojna w Ukrainie