Zesłaniec kolonizatorem? "Listy ze stepów kirgizkich" Adolfa Januszkiewicza - Ewertowski, Tomasz (Pracownia Humanistycznych Studiów Interdyscyplinarnych, Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej UAM, 2013)
Celem artykułu jest analiza listów i notatek Adolfa Januszkiewicza o jego pobycie wśród "Kirgizów" (Kazachów) przy użyciu narzędzi teorii postkolonialnej. Januszkiewicz uczestniczył w procesie opanowywania terenów dzisiejszego Kazachstanu przez Rosję, jednocześnie samemu będąc ofiarą systemu carskich represji. Eurocentryzm i przekonanie o misji cywilizacyjnej łączyły się z autentycznym uwielbieniem dla „Kirgizów”. Właśnie ze względu na współistnienie różnych doświadczeń i poglądów, Listy ze stepów kirgizkich zawierają tak bogaty materiał dla odczytania postkolonialnego.
Keywords: zesłańcy; exile; Kazachstan; Kazakhstan; Syberia; Siberia; postkolonializm; postcolonialism; Polacy w Kazachstanie; Polish people in Kazakhstan; Azja Środkowa; Central Asia; podróżopisarstwo; travel writing; imagologia; imagology; Adolf Januszkiewicz