Internet jako przestrzeń „popularyzacji” idei „dezintegracji” Unii Europejskiej. Analiza przekazu radykalnych grup i ruchów politycznych - Malendowicz, Paweł; Pazderska, Agnieszka (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2023)
Przedmiotem artykułu jest analiza krytyki Unii Europejskiej propagowana w internecie przez radykalne grupy i ruchy polityczne. Są to organizacje i nieformalne grupy reprezentujące następujące nurty myśli politycznej: narodowy radykalizm, Trzecia Pozycja, nacjonalizm autonomiczny, neonazizm, monarchizm legitymistyczny, marksizm-leninizm, trockizm i anarchizm. Badania zostały oparte na teorii interpretacjonistycznej. Zastosowano w nich metodę analizy dokumentów, publicystyki i innych form przekazu treści wymienionych nurtów myśli politycznej przez ich propagatorów i adherentów w internecie. W badaniach uwzględniono również osiągnięcia metodologiczne innych dyscyplin naukowych. The subject of the article is an analysis of criticism of the European Union propagated on the Internet by radical groups and political movements. These are organizations and informal groups representing the following trends in political thought: national radicalism, Third Position, autonomous nationalism, neo-Nazism, legitimist monarchism, Marxism-Leninism, Trotskyism and anarchism. The research was based on interpretivist theory. In the research, the authors used the method of analyzing documents, journalism and other forms of transmitting the content of radical trends in political thought by their propagators and adherents on the Internet. The research also took into account methodological achievements of other scientific disciplines.
The Internet as a space for “popularization” of the idea of “disintegration” of the European Union. An analysis of the message of radical political groups and movements
Keywords: internet; Unia Europejska; integracja europejska; radykalizm; European Union; European integration; radicalism