PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA - Szlachta, Jacek (Wydział Prawa i Administracji UAM, 1999)
Uwarunkowania i kierunki rozwoju społeczno-gospodarczego województwa gorzowskiego, pod red. Bohdana Gruchmana i Jerzego J. Paryska, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Centrum Badania Gospodarki Regionalnej, Poznań 1998.