Czy warto było inwestować w złoto i inne metale slachetne w okresie kryzysu subprime? - Buszkowska-Khemissi, Eliza (Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, 2014)
W artykule sprawdzimy czy była prawdziwa opinia o bezpieczeństwie metali szlachetnych jako inwestycji obarczonej mniejszym ryzykiem podczas dwóch ostatnich kryzysów finansowych. Ryzyko będzie mierzone kwantylem empirycznym, kwadratem zwrotu i jako zmienność historyczna.
Keywords: kryzys; złoto; platyna; zmienność