Samorząd sejmikowy województw poznańskiego i kaliskiego w latach 1733-1763 - Kościański, Tomasz (My University, 2019)
Celem pracy było ukazanie funkcjonowania samorządu sejmikowego województw poznańskiego i kaliskiego w latach 1733-1763. Praca składa się z dwóch części oraz dołączonego do niej zestawu aneksów. W pierwszej części ukazany został zakres, sposób organizacji i funkcjonowania samorządu sejmikowego. W drugiej części omówione zostały dzieje polityczne sejmiku. Temu zagadnieniu poświęcone zostały trzy rozdziały, które przedstawiają temat w ujęciu chronologicznym. Na aneksy składa się 11 wykazów zgromadzeń sejmiku oraz wszystkich funkcjonariuszy sejmikowych. Pozostałe 13 aneksów zawierają treść tekstów źródłowych. W latach 1733-1763 odbyły się lub miało odbyć się 94 zgromadzenia sejmiku województw poznańskiego i kaliskiego.

The main research aim of the doctoral dissertation was to present the functioning of the local self-government assemblies (sejmiks) of the Poznań and Kalisz Voivodeships in 1733-1763. The dissertation consists of two parts and a set of annexes attached to it. The first part presents the scope, manner of organization and functioning of the local self-government assemblies. The second part discusses the political history. Three chapters have been devoted to this issue, presenting the subject in chronological order. The entire results of the analyses have been additionally supplemented with 11 lists of sejmiks and the group of local government officials. The remaining 13 annexes contain the content of source texts. In 1733-1763 94 meetings of the local self-government of the Poznań and Kalisz Voivodeships were held or were to be held.
The local self-government of the Poznań and Kalisz Voivodeships in 1733-1763
Wydział Historyczny
Keywords: województwo poznańskie; Poznań Vivodeship; województwo kaliskie; Kalisz Voivodeship; sejmik; local self-government; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Polish-Lithuanian Commonwealth