Możliwości uprawiania narciarstwa biegowego w rejonie Poznania w kontekście śnieżności zim - Bednorz, Ewa; Bednorz, Leszek (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2008)
Narciarstwo biegowe jest jednym z najłatwiejszych, najprzyjemniejszych i najbardziej popularnych sportów zimowych. W Poznaniu i jego okolicach występują bardzo atrakcyjne tereny do uprawiania narciarstwa biegowego – rozległe i korzystnie rozlokowane obszary zieleni z licznymi ścieżkami pieszymi i rowerowymi. Poznań i znaczna część Wielkopolski należą do najmniej ośnieżonych obszarów w Polsce. Nie wyklucza to jednak możliwości uprawiania narciarstwa biegowego w naszym regionie. Odpowiednia ilość śniegu (pokrywa o grubości 8 cm) pojawia się w Poznaniu średnio przez 13 dni w sezonie zimowym (miesiące od grudnia do marca), jak wynika z analizy codziennej grubości pokrywy śnieżnej w latach 1970/1971–2006/2007. Zdarzają się jednak mało śnieżne zimy, kiedy pokrywa o wymaganej grubości nie pojawia się lub występuje krócej niż tydzień (łącznie 15 zim w badanym wieloleciu). Zanotowano też takie zimy, kiedy pokrywa śnieżna o grubości 8 cm utrzymywała się przez ponad dwa miesiące (zima 1978/1979) lub ponad miesiąc (3 sezony). Także cztery zimy z początku XXI w. można uznać za korzystne dla amatorów narciarstwa biegowego, kiedy to liczba dni z pokrywą śnieżną o grubości 8 cm była ponad przeciętna.