Pontificale Romanum z 1520 roku z biblioteki prymasa Macieja Drzewickiego. O odnalezieniu jednego z zaginionych klejnotów Biblioteki Katedralnej w Gnieźnie - Pokora, Piotr (Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, 2013)
Tematem artykułu jest odnalezione w maju 2013 roku Pontificale Romanum (wyd. Wenecja 1520), które od czasów ostatniej wojny uważane było za zaginione. Egzemplarz ten, wydany w oficynie Lucantonia Giunty, był w XVI wieku własnością biskupa włocławskiego, później prymasa, Macieja Drzewickiego. Jego unikatowa oprawa introligatorska wykonana została na początku lat 20. XVI wieku w pracowni Mistrza Główek Anielskich (Macieja z Przasnysza) i ozdobiona superekslibrisem hierarchy. Na wewnętrznej stronie górnej okładziny wklejony jest jeden z trzech znanych egzemplarzy ekslibrisu Drzewickiego, który uznawany jest obecnie za najstarszy polski datowany ekslibris drzeworytniczy.

The present article deals with the 2012 finding of the Pontificale Romanum, published in Venice in 1520, that since the end of the 2WW was considered to have been irretrievably lost. The print, published in Lucantonio Giunto printing office, belonged to the bishop of Wrocław, later primate, Maciej Drzewicki in the sixteenth century. Its exquisite unique binding was made in the workshop of the so-called Master of Angels Heads (Maciej of Przasnysz) in the early 1520s and is embellished with the super-exlibris placed on front of the book that belonged to this senior church official. The inside page of the upper lining bears one of the three known copies of the M. Drzewicki bookplate, i.e., the variant with the letter “A” slightly raised, that is currently considered to be the oldest Polish woodcut bookplate bearing a date.
Pontificale Romanum of 1520 from the library collection of primate Maciej Drzewicki. On the finding of one of the lost gems from the Cathedral Library in Gniezno
Keywords: Maciej Drzewicki; Maciej z Przasnysza; superekslibris; ekslibris; drzeworyt; introligatorstwo; superexlibris; bookplate; woodcut; bookbinding